9. Sınıf Eski Çağ Medeniyetleri Ünite Değerlendirme Testi 2

Soru 3 / 17
Soru Çözümü
  • Metinde, Sümerlerin MÖ 2375'te ilk yazılı yasaları düzenlediği ve Gılgamış, Tufan ve Yaratılış destanlarını yazıya aktardığı belirtilmiştir.
  • Bu bilgi, Sümerlerin yazılı edebiyat anlayışına sahip olduğunu ve bu alanda faaliyet gösterdiğini açıkça göstermektedir.
  • E seçeneğindeki "Babiller yazılı edebiyat anlayışını başlatan topluluk olmuşlardır" ifadesi, metinde Sümerlerin destanları yazıya aktarması bilgisiyle çelişmektedir. Metin, yazılı edebiyat faaliyetini Sümerlere atfetmektedir.
  • Diğer seçenekler (A, B, C, D) metindeki bilgilerle uyumludur veya metin tarafından geçersiz kılınmamaktadır. Örneğin, B seçeneği Sümerlerin matematiğin temellerini attığını, Babillerin ise matematikte ilerlediğini belirterek doğrudur. C seçeneği Sümerlerin ilk yazılı yasaları, Babillerin ise Hammurabi Kanunları'nı oluşturduğunu belirterek doğrudur. D seçeneği Sümerlerin kent devletleri kurduğunu belirterek doğrudur. A seçeneği ise Babillerin Arabistan'dan göç ettiğini belirtir, Sümerlerin kökeni net olmasa da Mezopotamya'ya yerleşen olarak geçer, bu da A'yı geçersiz kılmaz.
  • Dolayısıyla, metinde yer alan bilgiler E seçeneğindeki çıkarımı geçersiz kılmaktadır.
  • Doğru Seçenek E'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş