9. Sınıf Hücre ve Alt Birimleri Test 5

Soru 2 / 12
Sorunun Çözümü

Verilen öncülleri bitki ve hayvan hücreleri açısından inceleyelim:

  • I. metabolizma için gerekli enerjinin üretimini sağlayan organel: Bu organel mitokondridir. Mitokondriler, hem bitki hem de hayvan hücrelerinde hücresel solunum yaparak ATP üretirler. Dolayısıyla, bu özellik ortaktır.
  • II. mitoz ve mayoz bölünmede iğ ipliklerinin hücre içindeki düzenini sağlayan yapı: Bu yapı sentrozomdur. Sentrozomlar, hayvan hücrelerinde ve ilkel bitki hücrelerinde bulunur. Ancak, gelişmiş bitki hücrelerinde sentrozom bulunmaz; iğ iplikleri mikrotübül düzenleyici merkezler (MTOC) tarafından oluşturulur. Bu nedenle, bu özellik tüm bitki ve hayvan hücreleri için ortak değildir.
  • III. karbondioksit özümlemesi yapan organel: Karbondioksit özümlemesi (fotosentez) kloroplastlarda gerçekleşir. Kloroplastlar bitki hücrelerinde bulunur ancak hayvan hücrelerinde bulunmaz. Bu nedenle, bu özellik ortak değildir.

Ortak olarak bulunmayanlar II ve III'tür.

Cevap E seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş