9. Sınıf İnorganik Moleküller Test 5

Soru 2 / 17
Sorunun Çözümü
  • Bitkilerde suyun odun borularının çeperleri tarafından tutularak taşınması, suyun boru çeperlerine tutunması yani adhezyon kuvveti ile ilgilidir. Bu kutucuk kırmızı renkte olmalıdır.
  • Okyanusların geç ısınıp geç soğuması, suyun özgül ısısının yüksek olması özelliğinden kaynaklanır. Bu kutucuk yeşil renkte olmalıdır.
  • Böceklerin su üzerinde durması hatta yürümesi, suyun yüzey gerilimi özelliği sayesinde gerçekleşir. Bu kutucuk turuncu renkte olmalıdır.
  • Sığ göllerde suyun donması ile oluşan buzun yüzeyde ve sıvı kısmın aşağıda bulunması, suyun $+4^\circ C$'de yoğunluğunun maksimum olması ve donduğunda hacminin artması ile ilgilidir. Bu kutucuk mavi renkte olmalıdır.
  • Su moleküllerinin birbirine tutunarak durmadan akması, su moleküllerinin birbirini çekmesi yani kohezyon kuvveti ile ilgilidir. Bu kutucuk sarı renkte olmalıdır.
  • Bu eşleştirmelere göre, şekil B seçeneğindeki gibi renklendirilmelidir.
  • Doğru Seçenek B'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş