9. Sınıf Kimya Hayattır Test 2

Soru 1 / 14
Sorunun Çözümü

Sabun molekülleri amfipatiktir, yani hem polar (hidrofilik) hem de apolar (hidrofobik) kısımlara sahiptirler. Bu özellik, sabunun kirleri temizlemesini sağlar.

  • I. Kirle etkileşime giren kısmı hidrofildir.

    Görselde, sabun moleküllerinin uzun zincirli kuyruk kısımları (apolar kısım) yağ (kir) ile etkileşime girmiştir. Bu kuyruk kısımları hidrofobiktir (suyu sevmeyen, yağı seven). Hidrofilik (suyu seven) kısım ise suyla etkileşime girer. Bu nedenle, I. ifade yanlıştır.

  • II. Molekülün polar kısmı suyla etkileşime girmiştir.

    Sabun molekülünün baş kısmı (genellikle karboksilat grubu içeren) polar ve hidrofiliktir. Görselde bu baş kısımlar su moleküllerine doğru yönelmiş ve onlarla etkileşim halindedir. Bu nedenle, II. ifade doğrudur.

  • III. Molekülün baş kısmı polar, kuyruk kısmı apolardır.

    Sabun molekülleri, polar (hidrofilik) bir baş ve apolar (hidrofobik) bir hidrokarbon kuyruğundan oluşur. Bu yapı, sabunun hem su hem de yağ ile etkileşime girmesini sağlar. Bu nedenle, III. ifade doğrudur.

Sonuç olarak, II ve III numaralı ifadeler doğrudur.

Cevap D seçeneğidir.

  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş