9. Sınıf Atom Orbitalleri ve Elektron Dizilimi Test 8

Soru 6 / 12
Sorunun Çözümü

Hund kuralı, eş enerjili orbitallere (p, d, f gibi) elektronların önce birer birer, aynı spinle yerleşmesini, ardından kalan elektronların bu tekli orbitalleri zıt spinle eşleyerek doldurmasını gerektirir.

  • A) 1s2 2s2 2p4: 2p orbitalleri `⇅ ↑ ↑` şeklinde doldurulmuştur. Bu, Hund kuralına uygundur (önce her birine birer elektron, sonra ilk orbital eşleşir).
  • B) 1s2 2s2 2p6: 2p orbitalleri `⇅ ⇅ ⇅` şeklinde tamamen doludur. Hund kuralına uygundur.
  • C) 1s2 2s2 2p4: 2p orbitalleri `⇅ ⇅ _` şeklinde doldurulmuştur. Burada, üçüncü p orbitali boşken, ikinci p orbitali eşleşerek doldurulmuştur. Hund kuralına göre, elektronlar önce tüm eş enerjili p orbitallerine birer birer yerleşmeliydi (`↑ ↑ ↑`), sonra eşleşme başlamalıydı. Bu dağılım kuralı ihlal eder.
  • D) ve E) seçeneklerindeki p orbitalleri de ya tamamen dolu (2p6, 3p6) ya da Hund kuralına uygun şekilde doldurulmuştur.
  • Bu nedenle, C seçeneğindeki elektron dağılımı Hund kuralına uymamaktadır.
  • Doğru Seçenek C'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş