6. Sınıf İslamiyetin Ortaya Çıkışı ve Beraberinde Getirdiği Değişimler Test 1

Soru 5 / 13
Sorunun Çözümü

Haritayı ve seçenekleri adım adım inceleyelim:

  • A) Emeviler Afrika topraklarına fetihler yapmışlardır.

    Haritada Emeviler Dönemi'ni gösteren turuncu renge baktığımızda, Kuzey Afrika'da (Libya, Tunus, Cezayir'in bir kısmı) geniş turuncu alanlar görmekteyiz. Bu, Emevilerin Afrika topraklarında fetihler yaptığını doğrular.

  • B) Dört Halife Dönemi'nde Horasan ve İran toprakları alınmıştır.

    Dört Halife Dönemi'ni gösteren koyu yeşil renge baktığımızda, İran'ın büyük bir kısmının ve Horasan'ın batı bölgelerinin (örneğin Nihavent 642, Kâdisiye 635) bu dönemde fethedildiğini görmekteyiz. Bu ifade haritadan çıkarılabilir.

  • C) Hz. Muhammed Arap Yarımadası'nın ve Asya'nın tüm topraklarını ele geçirmiştir.

    Hz. Muhammed Dönemi'ni gösteren açık yeşil alan, sadece Arap Yarımadası'nın küçük bir kısmını (Medine ve Mekke çevresi) kapsamaktadır. Arap Yarımadası'nın tamamını (örneğin Umman, Yemen'in büyük kısmı) ve kesinlikle Asya'nın tüm topraklarını kapsamamaktadır. Asya'nın diğer bölgeleri (İran, Horasan, Anadolu vb.) farklı dönemlerde fethedilmiş veya hiç fethedilmemiştir. Bu nedenle bu yargıya ulaşılamaz.

  • D) Endülüs Emeviler İspanya topraklarında yer almıştır.

    Endülüs Emevileri Dönemi'ni gösteren mor renge baktığımızda, bu alanın İber Yarımadası'nda (günümüz İspanya ve Portekiz) yer aldığını açıkça görmekteyiz. Bu ifade haritadan çıkarılabilir.

Bu analizlere göre, haritadan ulaşılamayacak yargı C seçeneğidir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş