5. Sınıf Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Test 9

Soru 2 / 11
Sorunun Çözümü

Ayşe Hanım'ın yaptığı uygulamalar, evinde bulunan ve normalde atık olabilecek malzemeleri (meyve sandığı, plastik yoğurt kabı, metal boya kutusu) bitki yetiştirmek için saksı olarak kullanmasıdır. Bu durum, "yeniden kullanma" (reuse) kavramına örnektir.

  • A) Yeniden kullanılacak eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. Ayşe Hanım eşyaları kendisi kullanıyor, başkalarına ulaştırmıyor. Bu nedenle bu ifade yanlıştır.
  • B) Tamir gerektiren eşyaları tamir ettirip ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. Görseldeki eşyalar tamir gerektiren eşyalar değildir ve Ayşe Hanım bunları başkalarına ulaştırmıyor. Bu ifade de yanlıştır.
  • C) Atık malzemeyi, kullanım ömrü dolana kadar üretim amacından farklı olarak tekrar kullanır. Ayşe Hanım, orijinal kullanım amacı sona ermiş veya farklı bir amaçla kullanılabilecek malzemeleri (atık malzeme) alıp, onları saksı olarak kullanarak (üretim amacından farklı olarak) yeniden değerlendiriyor. Bu, malzemenin ömrünü uzatma ve atık miktarını azaltma eylemidir. Bu ifade Ayşe Hanım'ın eylemini en doğru şekilde açıklar.
  • D) Çevresinde açığa çıkan atıkların toplanması konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir. Ayşe Hanım atık toplama değil, atıkları yeniden değerlendirme eylemini gerçekleştiriyor. Atık toplama genellikle belediyelerin veya ilgili kurumların görevidir. Bu ifade yanlıştır.

Bu değerlendirmeler ışığında, Ayşe Hanım'ın yaptığı eylem en doğru şekilde C seçeneğinde ifade edilmiştir.

Cevap C seçeneğidir.

🪄

Testler ve Çalışma Kağıdı mı Lazım?

İstediğin konuyu yaz; MEB uyumlu çoktan seçmeli testler, konu özetleri ve çalışma kağıtları saniyeler içinde hazırlansın. Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş