Verilen soruda, hücre içi sindirimi sağlayan bir organelin modellenmesi amaçlanmıştır. Bu modelde kâse, organeli; nar taneleri ise sindirilecek veya sindirilmiş maddeleri temsil etmektedir.
- I. Lizozom organeli modellenmiştir.
Hücre içi sindirimden sorumlu temel organel lizozomdur. Bu nedenle, modelin lizozomu temsil ettiği doğrudur.
- II. Nar taneleri, sindirilen besinleri temsil edebilir.
Lizozomlar, hücre içine alınan veya hücrenin kendi yıpranmış kısımlarını sindirerek daha küçük moleküllere (besinlere) dönüştürür. Bu bağlamda, kâse içindeki nar taneleri, lizozomun sindirdiği veya sindirim sonucu ortaya çıkan besin maddelerini temsil edebilir.
- III. Modellenen bu organel sadece bitki hücrelerinde yer alır.
Lizozomlar, özellikle hayvan hücrelerinde bol miktarda bulunan organellerdir. Bitki hücrelerinde lizozom benzeri işlevleri genellikle büyük merkezi koful üstlenir. Dolayısıyla, lizozomun "sadece bitki hücrelerinde" yer aldığı ifadesi yanlıştır.
Bu değerlendirmelere göre, I ve II numaralı yorumlar doğrudur.
Cevap B seçeneğidir.