5. Sınıf Sürtünme Kuvvetinin Özellikleri Test 5

Soru 11 / 11
Sorunun Çözümü
  • Yüzeyin pürüzlülüğü arttıkça, cisme etki eden sürtünme kuvveti de artar.
  • Soruda verilen pürüzlülük ilişkisi: asfalt zemin > tahta zemin > buz zemin.
  • Bu durumda sürtünme kuvvetleri arasındaki ilişki: $F_{asfalt} > F_{tahta} > F_{buz}$ şeklinde olur.
  • Görsellerdeki zeminler ve sürtünme kuvvetleri:
    • (I) Tahta zemin $\rightarrow F_I = F_{tahta}$
    • (II) Buz zemin $\rightarrow F_{II} = F_{buz}$
    • (III) Asfalt zemin $\rightarrow F_{III} = F_{asfalt}$
  • Sürtünme kuvvetleri büyüklükleri arasındaki doğru ilişki: $F_{III} > F_I > F_{II}$'dir.
  • A seçeneği: Asfalt zeminde sürtünme en fazla olduğu için Demir en çok asfalt zeminde zorlanır. Bu ifade doğrudur.
  • B seçeneği: Cisimlere etki eden sürtünme kuvveti büyüklükleri arasında $F_{II} > F_I > F_{III}$ ilişkisi olduğu belirtilmiştir. Bu, bulduğumuz $F_{III} > F_I > F_{II}$ ilişkisiyle çelişmektedir. Bu ifade yanlıştır.
  • C seçeneği: Sürtünme kuvveti her zaman hareket yönüne zıt yöndedir. Demir cismi ok yönünde (sağa) ittiği için sürtünme kuvveti sola etki eder. Bu ifade doğrudur.
  • D seçeneği: Tahta zeminin pürüzlülüğü buz zeminden fazla olduğu için tahta zemindeki sürtünme kuvveti ($F_I$) buz zemindekinden ($F_{II}$) daha büyüktür ($F_I > F_{II}$). Bu nedenle tahta zeminde hareket ettirmek daha zordur. Bu ifade doğrudur.
  • Doğru Seçenek B'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş