9. Sınıf Haritalarda Dağılışları, Yükselti ve Yer Şekillerini Gösterme Yöntemleri Test 3

Soru 2 / 12
Sorunun Çözümü
  • İzohipslerin seyrek olduğu yerden sık olduğu yere geçildiğinde, eş yükselti eğrileri birbirine yaklaşır.
  • I. İzohipsler arası yükselti farkı artar. Bu ifade yanlıştır. İzohipsler arası yükselti farkı (eküidistans) haritanın her yerinde sabittir ve harita çizilirken belirlenir.
  • II. Arazideki eğim artar. Bu ifade doğrudur. İzohipslerin sıklaşması, aynı yatay mesafede daha fazla yükselti farkı olduğu anlamına gelir ki bu da eğimin arttığını gösterir.
  • III. Arazideki akarsuların yatak eğimi artar. Bu ifade doğrudur. Eğim arttığı için, bu bölgelerdeki akarsuların yatak eğimi de artar ve akış hızları yükselir.
  • IV. Heyelan gerçekleşme olasılığı azalır. Bu ifade yanlıştır. Eğim arttığında heyelan (toprak kayması) riski artar, azalmaz.
  • Bu durumda, II ve III numaralı durumlar gerçekleşir.
  • Doğru Seçenek C'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş