Sorunun Çözümü
Verilen paragraf, İslam dininde üstünlüğün zenginlik, güzellik, makam, mevki, ırk veya soy sop ile değil, takva ve Allah'a itaat ile olduğunu belirtmektedir. Paragrafın devamında bu durumu destekleyen bir ayet beklendiği ifade edilmiştir.
- A seçeneği (Mâide suresi, 2. ayet) iyilikte yardımlaşmayı ve günahta yardımlaşmamayı öğütler. Bu, genel ahlaki bir ilkedir ancak üstünlük kavramına doğrudan değinmez.
- B seçeneği (Hucurât suresi, 13. ayet) "...şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Allah bilendir, haberdardır." buyurarak, Allah katında üstünlüğün (değerliliğin) takva ile (Allah'a karşı gelmekten en çok sakınmakla) olduğunu açıkça ifade eder. Bu ayet, paragrafta belirtilen "Üstünlük takva ve Allah'a itaat iledir" cümlesini doğrudan desteklemektedir.
- C seçeneği (Nisâ suresi, 3. ayet) ana babaya, yakınlara, yetimlere vb. iyilik etmeyi emreder ve kendini beğenip övünenleri Allah'ın sevmediğini belirtir. Bu da ahlaki bir öğüttür ancak üstünlük ölçütünü doğrudan takva olarak tanımlamaz.
- D seçeneği (Ankebût suresi, 4. ayet) namazın hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyduğunu belirtir. Bu, namazın önemini ve etkisini vurgular ancak üstünlük kavramıyla doğrudan ilgili değildir.
Bu durumda, paragrafın ana fikri olan üstünlüğün takva ile olduğu düşüncesini en iyi tamamlayan ve açıklayan ayet, B seçeneğinde yer alan Hucurât suresi, 13. ayettir.
Cevap B seçeneğidir.