Sorunun Çözümü
Verilen dörtlükle ilgili seçenekleri adım adım inceleyelim:
- A) Yardımcı fiil kullanılmıştır.
- "Ela gözlerine kurban olduğum" ifadesindeki "olduğum" kelimesi, "kurban olmak" birleşik fiilinin bir parçasıdır. "Olmak" fiili burada yardımcı fiil olarak kullanılmıştır.
- Bu ifade doğrudur.
- B) Yeterlilik fiilinin olumsuzu vardır.
- "Yüzüne bakmaya doyamadım" (doy-a-ma-dım) ve "Noktadır benlerin sayamadım" (say-a-ma-dım) kelimeleri, yeterlilik fiilinin (-e bilmek) olumsuz halidir (-e -me).
- Bu ifade doğrudur.
- C) Birden çok türemiş fiil vardır.
- Dörtlükteki fiiller ve fiilimsiler şunlardır: "olduğum" (fiilimsi, basit kök), "doyamadım" (basit fiil), "gelmiş" (basit fiil), "derler" (basit fiil), "sayamadım" (basit fiil).
- Türemiş fiil, bir fiil kök veya gövdesine yapım eki getirilerek oluşturulan fiildir (örn: yaz-dır-mak, gül-üş-mek). Dörtlükte bu türde bir fiil bulunmamaktadır. Tüm fiiller basit yapılıdır.
- Bu ifade yanlıştır.
- D) Hem duyulan hem görülen geçmiş zaman kullanılmıştır.
- "İbret için gelmiş derler cihana" ifadesindeki "gelmiş" kelimesi duyulan geçmiş zaman (-mış) kipindedir.
- "Yüzüne bakmaya doyamadım" ve "Noktadır benlerin sayamadım" kelimelerindeki "-dı" ekleri görülen geçmiş zaman kipindedir.
- Bu ifade doğrudur.
Yukarıdaki analizlere göre, yanlış olan ifade C seçeneğidir.
Cevap C seçeneğidir.