Verilen soru, boy abdesti (gusül) ile ilgili yanlış bilgiyi bulmamızı istemektedir. Seçenekleri tek tek inceleyelim:
- A) Kısaca tüm bedenin yıkanmasıdır.
Bu ifade doğrudur. Gusül, ağız ve burun dahil tüm bedenin yıkanmasıyla gerçekleşen büyük temizliktir.
- B) Abdesti bozan durumlar gusül abdestini de bozar.
Bu ifade yanlıştır. Namaz abdestini (küçük abdest) bozan durumlar (örneğin tuvalete gitmek, gaz çıkarmak, uyumak) guslü bozmaz. Gusül, daha büyük bir temizliktir ve bozulması için cünüplük hali gibi özel durumlar gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra namaz abdestini bozan bir durum meydana gelirse, sadece namaz abdesti alınır, guslün tekrar alınmasına gerek yoktur.
- C) Cuma namazından önce alınması tavsiye edilmiştir.
Bu ifade doğrudur. Cuma namazından önce gusül abdesti almak sünnettir ve tavsiye edilen bir davranıştır.
- D) Cünüp olanların boy abdesti alması farzdır.
Bu ifade doğrudur. Cünüplük hali (cinsel ilişki, ihtilam vb. sonrası) namaz kılmak, Kabe'yi tavaf etmek veya Kur'an'a dokunmak gibi ibadetleri yapabilmek için gusül abdesti almayı farz kılar.
Yukarıdaki analizde görüldüğü gibi, "Abdesti bozan durumlar gusül abdestini de bozar" ifadesi yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap B seçeneğidir.