Sorunun Çözümü
Verilen metinde, Hz. Ayşe'nin anlattığına göre Peygamber Efendimiz (sav) gece namaz kılarken çok ağlamış, hatta secde ettiği yer ıslanmıştır. Sabah Bilal (ra) namaz için geldiğinde bu durumu fark etmiş ve sebebini sormuştur.
Peygamber Efendimiz (sav) bu soruya şöyle cevap vermiştir: "Ey Bilal! Şükreden bir kul olmayayım mı? Nasıl ağlamayayım?"
- Bu cevap, Peygamber Efendimiz'in (sav) namazdaki yoğun ibadetinin ve gözyaşlarının temel sebebinin Allah'a karşı duyduğu derin şükran duygusu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
- Seçeneklere baktığımızda:
- A) Peygamberimizin eşine verdiği değer, metnin başlangıcında geçse de ana vurgu bu değildir.
- B) Namazın Rabb'imize karşı en büyük şükür olduğu, Peygamber Efendimiz'in (sav) kendi ifadesiyle doğrudan desteklenmektedir.
- C) Namaz kılarken ağlamanın abdesti bozmadığı, metinde bir bilgi olarak değil, Peygamber Efendimiz'in (sav) ibadetinin yoğunluğunu gösteren bir detay olarak yer almaktadır.
- D) Peygamberimizin her gece namaz kıldığı bilgisi, metinde "Bir gece" ifadesiyle sınırlıdır ve ana vurgu değildir.
Dolayısıyla, metinde asıl vurgulanan nokta, namazın Allah'a karşı bir şükür ifadesi olduğudur.
Cevap B seçeneğidir.