6. Sınıf Türkiye Beklenilendir (Ülkemizin Üstlendiği Uluslararası Roller) Test 1

Soru 7 / 11
Sorunun Çözümü

Verilen metni adım adım inceleyerek yargıların ulaşıp ulaşılamadığını değerlendirelim:

  • I. Coğrafi yakınlıkta olan ülkeler birlikte hareket etmektedir.

    Metinde "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü" adından ve "bölgesel bir iş birliği" ifadesinden, ayrıca Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve eski Sovyetler Birliği gibi Karadeniz çevresindeki ülkelerin bahsedilmesinden coğrafi yakınlığın bir faktör olduğu anlaşılmaktadır. Bu yargıya ulaşılabilir.

  • II. Türkiye'nin komşusu olan birçok ülke oluşum içinde yerini almıştır.

    Metinde Türkiye'nin yanı sıra Romanya ve Bulgaristan'ın katılımından bahsedilmektedir. Eski Sovyetler Birliği'nin ihtiyaçları da kuruluş fikrinin temelini oluşturmuştur. Bu ülkelerin birçoğu Türkiye'nin komşusu veya yakın coğrafyasında yer alır. Bu yargıya ulaşılabilir.

  • III. Üye ülkeler birbirlerine farklı alanlarda destek olmaktadırlar.

    Kuruluş fikrinin temelinde eski Sovyetler Birliği'nin "gıda ve tüketim malları" ile Türkiye'nin "enerji" ihtiyacının karşılanması yatmaktadır. Bu, gıda, tüketim ve enerji gibi farklı ekonomik alanlarda iş birliğini ve dolayısıyla desteği göstermektedir. Ayrıca "ekonomik iş birliği" genel bir ifade olarak farklı alanları kapsar. Bu yargıya ulaşılabilir.

  • IV. Üye ülkeler birbirlerine askerî alanda da destek olmaktadır.

    Metinde KEİ'nin kuruluş amacı ve hedefleri tamamen "ekonomik iş birliği", "gıda ve tüketim malları", "enerji" ve "serbest ticaret bölgesi" gibi ekonomik konularla sınırlıdır. Askerî iş birliği veya destekle ilgili hiçbir bilgi veya ima bulunmamaktadır. Bu yargıya ulaşılamaz.

Sonuç olarak, yalnızca IV numaralı yargıya verilen bilgilerden ulaşılamaz.

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş