6. Sınıf Dünya'nın Neresindeyiz (Coğrafi Konumu Öğreniyorum) Test 1

Soru 6 / 11
Sorunun Çözümü

Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizildiği varsayılan çemberlerdir. Bu tanım ve coğrafi bilgiler ışığında seçenekleri inceleyelim:

  • A) Başlangıç paraleli Ekvator'dur.
    Bu ifade doğrudur. Ekvator, 0° paraleli olup, diğer tüm paralellerin başlangıç noktası ve referansıdır.
  • B) 90 tane Güney Yarım Küre'de, 90 tane Kuzey Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır.
    Bu ifade doğrudur. Ekvator'dan kuzeye doğru 90 paralel (1°K - 90°K) ve güneye doğru 90 paralel (1°G - 90°G) bulunur. Toplamda 180 paralel dairesi vardır.
  • C) Paralel dairelerinin boyları Ekvator'dan kutuplara gidildikçe kısalır.
    Bu ifade doğrudur. Ekvator en büyük paralel dairesidir. Kutuplara yaklaştıkça paralellerin çapları küçülür ve kutup noktalarında birer nokta halini alırlar.
  • D) Paralel daireleri arasındaki uzaklık Ekvator'dan kutuplara gidildikçe azalır.
    Bu ifade yanlıştır. Paralel daireleri arasındaki uzaklık, her yerde yaklaşık olarak sabittir ve birer derecelik aralıklarla çizildikleri için yaklaşık 111 km'dir. Bu uzaklık Ekvator'dan kutuplara gidildikçe değişmez. Meridyenler arasındaki uzaklık kutuplara gidildikçe azalır, paraleller için bu durum geçerli değildir.

Bu nedenle, paralellerin özelliklerinden biri olmayan ifade D seçeneğidir.

Cevap D seçeneğidir.

  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş