Verilen harita ve bilgilere göre Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili yargıları adım adım inceleyelim:
- I. Gazneliler karşısında zafer elde etmiştir.
Metinde açıkça belirtilmiştir: "Selçuklularla Gazneliler arasında 1040 yılında yapılan Dandanakan Savaşı Selçukluların başarıyla neticelendi." Bu ifade, Selçukluların Gazneliler karşısında zafer kazandığını doğrulamaktadır. Dolayısıyla, bu yargı doğrudur.
- II. Anadolu topraklarının tümüne hâkim olmuştur.
Haritaya baktığımızda, Büyük Selçuklu Devleti'nin (pembe renkli alan) Anadolu'nun sadece bir kısmına sahip olduğunu, Anadolu'nun batı ve orta kısımlarının Bizans İmparatorluğu (turuncu) ve Anadolu Selçukluları (yeşil) kontrolünde olduğunu görmekteyiz. Bu durum, Büyük Selçuklu Devleti'nin Anadolu topraklarının tümüne hâkim olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla, bu yargı yanlıştır.
- III. Tuğrul ve Çağrı Beyler tarafından kurulmuştur.
Metinde belirtilmiştir: "Devletin kurucuları Selçuk Bey'in torunları Tuğrul Bey ve Çağrı Bey'dir." Bu ifade, devletin Tuğrul ve Çağrı Beyler tarafından kurulduğunu doğrulamaktadır. Dolayısıyla, bu yargı doğrudur.
Yukarıdaki analizlere göre, I ve III numaralı yargılar doğrudur.
Cevap C seçeneğidir.