Verilen metni adım adım inceleyerek yargıların doğruluğunu değerlendirelim:
- I. Karahanlılar İslam devletlerinin siyasi yapısını benimsememiştir.
Metinde "Karahanlılar İslamiyet'i resmî din olarak benimsemiş ancak devlet yönetiminde İslamiyet öncesi döneme ait kut, devletin hanedanın ortak malı sayılması, ikili yönetim gibi anlayışlar devam ettirmişlerdir." ifadesi yer almaktadır. Bu durum, Karahanlıların dini benimsemelerine rağmen siyasi yapıda İslamiyet öncesi Türk geleneklerini sürdürdüğünü, yani İslam devletlerinin siyasi yapısını tam olarak benimsemediğini göstermektedir. Bu yargı doğrudur.
- II. Gaznelilerle birlikte Türk hükümdarlarında unvan değişikliği yaşanmıştır.
Metinde "Önceden olduğu gibi hükümdarlara “kağan, han, hakan” denilmiş, Gaznelilerle birlikte hükümdara “sultan” unvanı verilmiştir. Sonraki Türk hükümdarları bunun yanında hünkâr, hüdevendigâr, gıyaseddin gibi unvanlar kullanmışlardır." denilmektedir. Bu ifade, Gaznelilerle birlikte "sultan" unvanının ortaya çıkması ve sonrasında farklı unvanların da kullanılmasıyla Türk hükümdarlarının unvanlarında bir değişiklik yaşandığını açıkça belirtmektedir. Bu yargı doğrudur.
- III. İlk Müslüman Türk devletleri İslam kültürünü aynı oranda benimsemiştir.
Metin, Karahanlıların İslamiyet'i benimsemesine rağmen siyasi yapıda eski Türk geleneklerini sürdürdüğünü belirtmektedir. Ancak, diğer ilk Müslüman Türk devletlerinin İslam kültürünü ne oranda benimsediği veya hepsinin "aynı oranda" benimsediği hakkında herhangi bir bilgi vermemektedir. Dolayısıyla bu yargıya metinden ulaşılamaz. Bu yargı yanlıştır.
Yukarıdaki değerlendirmelere göre, I ve II numaralı yargılar doğrudur.
Cevap B seçeneğidir.