6. Sınıf İslamiyet'in Doğuşu (İslamiyet'in Yayılışı) Test 4

Soru 11 / 11
Sorunun Çözümü

Verilen harita ve lejantı inceleyerek her bir yargıyı değerlendirelim:

  • I. Doğu ve batı yönünde toprakları genişlemiştir.

    Haritadaki ilerleme yolları (kırmızı oklar) incelendiğinde, İslamiyet'in batıda Kuzey Afrika ve Endülüs'e (İspanya), doğuda ise İran, Horasan ve Orta Asya'ya doğru yayıldığı açıkça görülmektedir. Bu durum, toprakların hem doğu hem de batı yönünde genişlediğini göstermektedir.

  • II. Dört Halife Dönemi'nde İran ve Mısır toprakları alınmıştır.

    Lejantta "Dört Halife Dönemi" açık gri renkle gösterilmiştir. Haritada İran'ın büyük bir kısmı (örneğin Nihavend, Horasan, İsfahane bölgeleri) ve Mısır (İskenderiye, Kahire bölgeleri) açık gri renkle işaretlenmiştir. Bu da bu toprakların Dört Halife Dönemi'nde alındığını doğrular.

  • III. Emeviler, Abbasiler Dönemi'ne göre daha çok toprak ele geçirmiştir.

    Lejantta "Emeviler Dönemi" turuncu, "Abbasiler Dönemi" ise sarı renkle gösterilmiştir. Haritaya bakıldığında, turuncu renkle gösterilen Emevi topraklarının (Kuzey Afrika'dan Endülüs'e, Orta Asya'ya kadar uzanan geniş alanlar) sarı renkle gösterilen Abbasi topraklarından (daha sınırlı bölgeler) çok daha geniş olduğu açıkça görülmektedir.

  • IV. Emeviler Dönemi'nde Arap ırkçılığı politikası uygulanmıştır.

    Harita, İslamiyet'in coğrafi yayılışını ve hangi dönemde hangi bölgelerin fethedildiğini göstermektedir. Ancak, harita üzerinde siyasi veya sosyal politikalar (örneğin Arap ırkçılığı) hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yargıya haritadan ulaşılamaz.

Yukarıdaki değerlendirmelere göre, I, II ve III numaralı yargılara haritadan ulaşılabilir.

Cevap D seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş