6. Sınıf Elektriksel Direnç ve Bağlı Olduğu Faktörler Test 2

Soru 9 / 11
Sorunun Çözümü

Bir iletkenin direnci ($R$), malzemenin özdirenci ($\rho$), iletkenin uzunluğu ($L$) ve kesit alanı ($A$) ile aşağıdaki formülle ilişkilidir:

$$R = \rho \frac{L}{A}$$

  • Soruda gümüş çubuğun dik kesit alanının her yerinde aynı olduğu belirtilmiştir. Bu durumda $A$ sabittir.
  • Çubuk gümüşten yapıldığı için özdirenç ($\rho$) de sabittir.
  • Bu durumda, direnç ($R$) doğrudan iletkenin uzunluğu ($L$) ile orantılıdır. Yani, uzunluk ne kadar fazlaysa, direnç de o kadar büyük olur.
  • Direnç ölçerde okunan değerin daha büyük olması için, direnç ölçerin uçlarının dokundurulduğu noktalar arasındaki mesafenin (uzunluğun) en fazla olması gerekir.
  • Şıklardaki mesafeleri karşılaştıralım:
    • A) K ve L: En kısa mesafelerden biridir.
    • B) L ve N: K-L-M-N sırasına göre L ile N arasındaki mesafe, K-L'den daha uzundur.
    • C) K ve N: K ve N noktaları çubuğun en uç noktalarıdır. Bu iki nokta arasındaki mesafe, diğer tüm seçeneklerdeki mesafelerden daha uzundur.
    • D) M ve N: En kısa mesafelerden biridir.
  • En uzun mesafe K ve N noktaları arasındadır. Bu nedenle, direnç ölçerde okunan değer K ve N noktaları arasında en büyük olacaktır.

Cevap C seçeneğidir.

🪄

Testler ve Çalışma Kağıdı mı Lazım?

İstediğin konuyu yaz; MEB uyumlu çoktan seçmeli testler, konu özetleri ve çalışma kağıtları saniyeler içinde hazırlansın. Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş