Sorunun Çözümü
Verilen bilgiye göre, "bu, şu, o, öteki, beriki" gibi kelimeler bir ismin önüne gelirse sıfat, bir ismin yerine kullanılırsa zamir olur.
- A) Babam bu sözlere hiç şaşırmadı.
- "bu" kelimesi "sözler" isminin önüne gelerek onu nitelediği için işaret sıfatıdır. (Hangi sözler? - Bu sözler)
- B) O akşam yemekte konuştuk her şeyi.
- "o" kelimesi "akşam" isminin önüne gelerek onu belirttiği için işaret sıfatıdır. (Hangi akşam? - O akşam)
- C) Bizi yukarıdaki odalardan birine götürdü.
- Bu cümlede "bu, şu, o, öteki, beriki" gibi işaret bildiren bir kelime, bir ismin yerini tutacak şekilde kullanılmamıştır. "Yukarıdaki" kelimesi bir sıfattır.
- D) Elinizdekileri şuraya bırakabilirsiniz.
- "şuraya" kelimesi, "şu" işaret kelimesinin yönelme eki (-a) alarak bir yerin (bir ismin) yerine kullanılmasıyla oluşmuştur. Örneğin, "masanın üzerine", "dolabın içine" gibi bir ismin yerini tutmaktadır. Dolayısıyla işaret zamiridir.
Bu durumda, işaret zamirinin bulunduğu cümle D seçeneğidir.
Cevap D seçeneğidir.