Sorunun Çözümü
Birinci ağızdan anlatım, metnin anlatıcısının olayların kahramanlarından biri olduğu ve olayları kendi bakış açısından aktardığı anlatım türüdür. Bu türde "ben" veya "biz" zamirleri kullanılır ve fiiller birinci tekil veya çoğul şahsa göre çekimlenir.
- A seçeneği: "Terliğimi giyip kapılarını çaldım ve onlara yeni bir kuş hediye etmek istediğimi söyledim." ifadesindeki "çaldım" ve "söyledim" fiilleri birinci tekil şahıs çekimidir. Bu, birinci ağızdan anlatımdır.
- B seçeneği: "Çok şaşırmama rağmen bunu kimin yapabileceğini hemen tahmin ettim." ifadesindeki "şaşırmama" ve "tahmin ettim" fiilleri birinci tekil şahıs çekimidir. Bu da birinci ağızdan anlatımdır.
- C seçeneği: "Eline aldığı büyükçe su bardağının yarısını suyla doldurarak bana uzattı. Aslında o suyu hiç içesim yoktu fakat o anda kırmak istemedim onu. 'Rica etsem bana bir de ağrı kesici hap verir misin?' dedim onu yanımdan uzaklaştırmak için. Odadan çıkar çıkmaz o pis bardaktaki suyu sakının içine boşaltıverdim." ifadelerindeki "bana uzattı", "içesim yoktu", "istemedim", "dedim" ve "boşaltıverdim" fiilleri birinci tekil şahıs çekimidir. Bu da birinci ağızdan anlatımdır.
- D seçeneği: "Taşında otlar biten, çocukluğunun önemli kısmını geçirdiği bu sokağı gören Akif'in gözleri doldu. Bu nu arkadaşlarına belli etmemeye çalışsa da yanındakiler onun çok duygulandığını anladılar. Araya başka laflar, Akif'in dikkatini farklı noktalara çekmeye çalışan cümleler kurmaya başladılar. Ne yazık ki bunların hiçbiri bir fayda getirmedi. Bir taşın üstüne çöken Akif hıçkırıklara boğuldu." Bu metinde anlatıcı, Akif'in yaşadıklarını dışarıdan gözlemleyen bir konumdadır. "Akif'in gözleri doldu", "çalışsa da", "anladılar", "başladılar", "getirmedi", "boğuldu" gibi ifadeler üçüncü şahıs anlatımına örnektir. Anlatıcı olayların içinde yer almaz. Bu nedenle, bu seçenekte birinci ağızdan anlatım yapılmamıştır.
- Doğru Seçenek D'dır.