5. Sınıf Örf ve Âdetlerimizde Dinin İzleri Test 1

Soru 4 / 11
Sorunun Çözümü

Verilen soruda, dinimizin emir ve öğütlerinden kaynaklanan ve dinimizce tasvip edilip uygun bulunan örf ve âdetlerden birinin hangisi olduğu sorulmaktadır. Seçenekleri tek tek inceleyelim:

  • I. Başlık parası isteme: Başlık parası, İslam dininde tasvip edilmeyen, hatta çoğu zaman kınanan bir uygulamadır. Evliliği zorlaştıran ve kadını bir mal gibi gören bu uygulama, dinimizin evlilik anlayışına aykırıdır.
  • II. Ağaçlara bez bağlama: Ağaçlara bez bağlama, genellikle dilek dileme veya şifa arama amacıyla yapılan, İslam inancında yeri olmayan, hurafeye dayalı bir davranıştır. Bu tür davranışlar, Allah'tan başkasına güç atfetme veya bid'at (dine sonradan sokulmuş yenilik) olarak değerlendirilebilir.
  • III. Türbelere adak adama: Türbelere adak adama veya türbelerden medet umma, İslam'ın tevhid (Allah'ın birliği) inancına aykırı düşebilecek bir davranıştır. Adak ve dualar yalnızca Allah'a yöneltilmelidir. Türbeleri ziyaret etmek ve orada yatanlar için dua etmek caiz olsa da, onlardan bir şey istemek veya onlara adak adamak İslam'ın özüne terstir.
  • IV. Cenaze törenine katılma: Cenaze törenine katılmak, ölen kişiye karşı son görevlerden biri olup, İslam dininde büyük sevabı olan ve teşvik edilen bir davranıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cenazeye katılmayı ve cenaze namazı kılmayı öğütlemiştir. Bu, hem ölüye saygı hem de geride kalanlara teselli verme amacı taşır ve dinimizin emir ve tavsiyeleriyle tamamen uyumludur.

Bu durumda, dinimizin emir ve öğütlerinden kaynaklanan ve dinimizce tasvip edilen örf ve âdet, cenaze törenine katılmaktır.

Cevap D seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş