5. Sınıf Bilim İnsanları ve Ortak Özellikleri Test 2

Soru 6 / 12
Sorunun Çözümü

Verilen buluşları kronolojik sıraya koymak için her birinin yaklaşık keşif veya icat tarihini bilmemiz gerekir:

  • II. Merceğin bulunması: Merceklerin kullanımı çok eski çağlara dayanır (örneğin, Nimrud merceği MÖ 750 civarı). Optik aletlerdeki gelişimi 13. yüzyılda gözlüklerle başlamış, 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıl başında teleskop ve mikroskop ile hız kazanmıştır. Bu listedeki en temel ve en eski buluştur.
  • I. Fotoğraf makinesi: İlk kalıcı fotoğraf 1826 veya 1827'de Nicéphore Niépce tarafından çekilmiştir. Daguerreotype süreci ise 1839'da duyurulmuştur. Yani 19. yüzyılın başlarıdır.
  • III. Sinemanın bulunması: Sinema, hareketli görüntülerin kaydedilmesi ve yansıtılması teknolojisi olarak, Lumière Kardeşler'in ilk halka açık gösterimi 1895 yılında yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Yani 19. yüzyılın sonlarıdır.
  • IV. Televizyon: Televizyonun ilk başarılı gösterimleri 1920'lerin ortalarında (John Logie Baird 1926, Philo Farnsworth 1927) yapılmış, ticari yayınlar ise 1930'larda başlamıştır. Yani 20. yüzyılın başlarıdır.

Bu bilgilere göre kronolojik sıralama şu şekildedir:

  1. Merceğin bulunması (II)
  2. Fotoğraf makinesi (I)
  3. Sinemanın bulunması (III)
  4. Televizyon (IV)

Bu sıralama II - I - III - IV şeklindedir.

Cevap B seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş