5. Sınıf İklim ve Yaşamım Test 5

Soru 10 / 11
Sorunun Çözümü
  • Harita, 16 Ocak 2017 tarihine ait Türkiye genelindeki hava durumunu göstermektedir.
  • A) Karadeniz kıyılarında hem kar hem de yağmur görüldüğü için kar yağışlarının tek başına "etkili" olduğunu söylemek doğru değildir.
  • B) Haritada aynı gün içinde ülkenin batısında yağmur ($14^\circ C$), doğusunda kar ($-8^\circ C$), güneyinde güneşli ($17^\circ C$) gibi farklı hava olayları ve sıcaklıklar gözlenmektedir. Bu durum, farklı yerlerde değişik hava olaylarının yaşandığını açıkça göstermektedir.
  • C) Ülkemizin doğusunda sıcaklıklar (örneğin $ -8^\circ C, -4^\circ C$) batı ve güney bölgelerine göre ($10^\circ C, 17^\circ C$) daha düşüktür. Bu nedenle doğunun sıcaklık ortalamaları daha yüksek değildir.
  • D) Akdeniz ve Ege kıyılarındaki sıcaklıklar ($10^\circ C, 12^\circ C, 17^\circ C$) sıfır derecenin altı değil, üzerindedir.
  • Doğru Seçenek B'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş