5. Sınıf Yazım Kuralları Test 6

Soru 1 / 17
Sorunun Çözümü

Verilen soruda, yazım yanlışı olmayan cümleyi bulmamız istenmektedir. Her bir seçeneği ayrı ayrı inceleyelim:

  • A) Televizyon da yayınlanan dizileri beğeniyor musunuz?
    Burada "Televizyon da" ifadesindeki "da" eki yanlış yazılmıştır. Cümlede bulunma anlamı taşıdığı için "Televizyonda" şeklinde bitişik yazılması gerekirdi. (Örnek: Kitapta yazıyor, evde oturuyor.)
  • B) Sabahki deneme sınavında kaç yanlışın çıktı?
    Bu cümlede herhangi bir yazım yanlışı bulunmamaktadır. "-ki" aitlik eki (sabahki), "-da" bulunma hâli eki (sınavında) ve "mu" soru eki (çıktı mı - burada soru anlamı kelimenin kendisinden geliyor) doğru kullanılmıştır.
  • C) Gelebilir miyim, bilmiyorum çünkü çok yorgunum.
    "bilmiyorum, çünkü" ifadesinde virgül yanlış kullanılmıştır. "Çünkü" gibi bağlaçlardan önce virgül kullanılmaz. Doğrusu "bilmiyorum çünkü" olmalıydı.
  • D) Ankara'damı yaşıyorsunuz, diye sordu.
    Bu cümlede iki yazım yanlışı vardır. "Ankara'damı" ifadesi yanlış yazılmıştır. Özel isimlere gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır ve soru eki "mı" her zaman ayrı yazılır. Doğrusu "Ankara'da mı" olmalıydı.

Bu incelemeler sonucunda, sadece B seçeneğindeki cümlede yazım yanlışı olmadığı görülmektedir.

Cevap B seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş