Sorunun Çözümü
- Deney I'de zayıf asit üzerine kuvvetli baz eklenmesiyle turnusol maviye döner. Bu, çözeltinin bazikleştiğini ve pH değerinin değiştiğini gösterir. Bu nedenle A seçeneği cevaplanabilir.
- Deney II'de zayıf baz üzerine kuvvetli asit eklenmesiyle turnusol kırmızıya döner. Bu, çözeltinin asidikleştiğini ve pH değerinin değiştiğini gösterir. Bu nedenle D seçeneği cevaplanabilir.
- Her iki deneyde de asit ve bazların karıştırılması sonucu turnusol kağıdının renk değiştirmesi, asit ve bazların kuvvetlilik derecesinin turnusol kağıdına etkisini gösterir. Bu nedenle B seçeneği cevaplanabilir.
- Deneyde sadece çözeltilerin karıştırılması ve turnusol kağıdının renk değişimi gözlemlenmiştir. Asit ve baz tepkimeleri sonucunda $H_2$ gazı açığa çıktığına dair herhangi bir gözlem veya bilgi verilmemiştir. Bu nedenle C seçeneğindeki soruya bu deneyle cevap verilemez.
- Doğru Seçenek C'dır.