4. Sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevreler Test 4

Soru 1 / 19
Sorunun Çözümü

Verilen soru, doğal afetlerin oluşum sürelerini karşılaştırmamızı istemektedir. Seçeneklerdeki doğal afetlerin oluşum sürelerini inceleyelim:

  • A) Deprem: Yer kabuğundaki ani kırılmalar sonucu oluşan sarsıntılardır. Oluşum süresi saniyeler veya dakikalarla ifade edilir, oldukça kısadır.
  • C) Sel: Aşırı yağışlar, nehir taşmaları veya baraj yıkılmaları gibi nedenlerle su seviyesinin aniden yükselmesi ve geniş alanları kaplamasıdır. Oluşum süresi saatler veya günler içinde gerçekleşebilir, kısa veya orta vadeli bir süreçtir.
  • D) Çığ: Dağ yamaçlarında biriken kar kütlelerinin ani bir şekilde aşağı doğru kaymasıdır. Oluşum süresi saniyeler veya dakikalar içinde gerçekleşir, oldukça kısadır.
  • B) Erozyon: Toprak ve kayaçların rüzgar, su, buz gibi dış etkenlerle aşınması, taşınması ve birikmesi olayıdır. Bu süreç, gözle görülür etkiler yaratması için yıllar, on yıllar, hatta yüzyıllar sürebilir. Diğer afetlere göre çok daha uzun bir oluşum süresine sahiptir.

Bu karşılaştırmalar sonucunda, erozyonun oluşum süresinin diğer doğal afetlere göre çok daha uzun olduğu açıkça görülmektedir.

Cevap B seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş