Sorunun Çözümü
Verilen ayeti dikkatlice inceleyerek seçenekleri değerlendirelim:
- A) Adaleti titizlikle ayakta tutmak: Ayetin başında "adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun" ifadesi geçmektedir. Bu nedenle A seçeneği ayetten çıkarılabilir.
- C) Şahitlik yaparken çarpıtmaktan veya çekinmekten uzak durmak: Ayetin sonunda "Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz..." uyarısı bulunmaktadır. Bu ifade, gerçeği çarpıtmaktan ve şahitlikten çekinmekten uzak durulması gerektiğini vurgular. Bu nedenle C seçeneği ayetten çıkarılabilir.
- D) Kişiler zengin veya fakir olsalar da adaletten ayrılmamak: Ayette "(Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın)" denilmektedir. Bu nedenle D seçeneği ayetten çıkarılabilir.
- B) Kendi düşüncelerimize göre adaleti yerine getirmek: Ayette açıkça "adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın" buyrulmaktadır. Bu ifade, adaleti kendi kişisel isteklerimize veya düşüncelerimize göre değil, Allah'ın emrettiği şekilde yerine getirmemiz gerektiğini belirtir. Dolayısıyla, kendi düşüncelerimize göre adalet yerine getirmek ayetin doğrudan zıddıdır ve ayetten çıkarılamaz.
Cevap B seçeneğidir.