7. Sınıf Anlatım Bozuklukları Test 3

Soru 4 / 16
Sorunun Çözümü

Verilen cümlede ("Gökyüzüne bakınca ilk aklıma gelen özgürlük oldu.") bir mantık hatası bulunmaktadır. "Özgürlük" soyut bir kavramdır ve "aklıma gelen" ifadesiyle doğrudan özne olarak kullanılması anlamsal bir tutarsızlık yaratır. Doğrusu "özgürlük fikri" veya "özgürlük duygusu" gibi bir ifadeyle olmalıdır. Yani, soyut bir kavramın somut bir eylemin öznesi gibi kullanılması bir mantık hatasıdır.

  • A) Limonlu kek fazla fırında bekletildiği için kurumuş.
  • Bu cümlede "fazla" kelimesi yanlış yerde kullanılmıştır. "Fazla fırında" ifadesi, "çok sayıda fırında" gibi anlamsız bir çağrışım yapar. Oysa kastedilen, kekin fırında "fazla süre" bekletilmesidir. Doğrusu "fırında fazla bekletildiği için" olmalıdır. Bu durum, kelimenin yanlış yerde kullanılması sonucu ortaya çıkan bir mantık hatasıdır. Ana cümledeki mantık hatasına benzer bir yapıdadır.

  • B) Adam; kariyeri için bu işi çok istiyor, dört elle sarılıyordu.
  • Bu cümlede "istiyor" (şimdiki zaman) ve "sarılıyordu" (hikaye birleşik zaman) yüklemleri arasında zaman uyumsuzluğu vardır. Gramerle ilgili bir hatadır.

  • C) Tahminimce biz bu sene de kesin şampiyon oluruz.
  • Bu cümlede "tahminimce" (olasılık) ve "kesin" (kesinlik) kelimeleri bir arada kullanılarak anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması hatası yapılmıştır.

  • D) Yumurtalar, ilk günkü tazeliğinde değiller artık.
  • Bu cümlede belirgin bir anlatım bozukluğu yoktur. Günlük dilde ve yazılı metinlerde kabul edilebilir bir ifadedir. "Tazelikte değiller" veya "tazeliğini korumuyorlar" gibi farklı kullanımlar olsa da, mevcut hali hatalı değildir.

Ana cümledeki soyut kavramın yanlış kullanımıyla oluşan mantık hatası, A seçeneğindeki kelimenin yanlış yerde kullanılmasıyla oluşan mantık hatasına benzerlik göstermektedir.

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş