7. Sınıf Noktalama İşaretleri Test 4

Soru 7 / 16
Sorunun Çözümü

Verilen cümlede noktalı virgülün (;) nereye getirilmesi gerektiğini bulmak için Türk Dil Kurumu'nun noktalama işaretleri kurallarını gözden geçirelim.

  • Cümle: "Divan edebiyatının kaside üstadı Nefi (I) yiğitliği (II) savaşı (III) doğa sevgisini (IV) aşkı büyüleyici bir üslupla ifade etmeyi bilmiştir."
  • Cümlenin öznesi: "Divan edebiyatının kaside üstadı Nefi"
  • Cümlenin yüklemi: "büyüleyici bir üslupla ifade etmeyi bilmiştir."
  • Yüklemin nesneleri (belirtili nesneler): "yiğitliği, savaşı, doğa sevgisini, aşkı"

Bu nesneler, kendi içlerinde virgülle ayrılması gereken eş görevli sözcükler veya sözcük gruplarıdır (örneğin: "yiğitliği, savaşı, doğa sevgisini, aşkı").

Türk Dil Kurumu'nun noktalı virgül kullanım kurallarından biri şöyledir:

"Ögeleri arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir."

Bu kurala göre, cümlede "yiğitliği, savaşı, doğa sevgisini, aşkı" gibi virgülle ayrılması gereken ögeler bulunduğu için, özneden ("Divan edebiyatının kaside üstadı Nefi") sonra noktalı virgül getirilmesi uygun olur. Bu, özneyi diğer ögelerden ayırarak cümlenin yapısını daha net hale getirir ve anlam karışıklığını önler.

Dolayısıyla, noktalı virgül (I) numaralı yere getirilmelidir:

"Divan edebiyatının kaside üstadı Nefi; yiğitliği, savaşı, doğa sevgisini, aşkı büyüleyici bir üslupla ifade etmeyi bilmiştir."

Cevap A seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş