7. Sınıf Ek Fiil (Ek Eylem) Test 2

Soru 14 / 21
Sorunun Çözümü
  • Verilen açıklamaya göre, ek fiilin geniş zaman eki olan "-dır" (veya -tir, -tur, -tür), ikinci görevinde kullanıldığında birleşik zamanlı fiil yapmaz, bunun yerine olasılık veya kesinlik anlamları katar.
  • Seçenekleri inceleyelim:
    • A) Kitaplıktaki bütün kitapları okumuştur.
      Burada "okumuştur" fiili, "okumuş" (duyulan geçmiş zaman) üzerine gelen "-tur" ek fiilini almıştır. Bu kullanım, eylemin gerçekleştiğine dair bir çıkarım, tahmin veya olasılık anlamı katmaktadır (Örn: "Okumuş olmalı."). Bu, açıklamadaki "olasılık" anlamıyla örtüşmektedir.
    • B) Çantası yürüdükçe ağırlaşıyordu.
      "ağırlaşıyordu" fiili, şimdiki zamanın hikayesi şeklinde birleşik zamanlı bir fiildir. İçinde "-dır" eki bulunmamaktadır.
    • C) Her gün buraya uğramalısınız.
      "uğramalısınız" fiili, gereklilik kipiyle çekimlenmiştir. İçinde "-dır" eki bulunmamaktadır.
    • D) Bayrak bir o tarafa bir bu tarafa sallanıyordu.
      "sallanıyordu" fiili, şimdiki zamanın hikayesi şeklinde birleşik zamanlı bir fiildir. İçinde "-dır" eki bulunmamaktadır.
  • Bu durumda, ek fiilin cümleye "olasılık" anlamı kattığı seçenek A'dır.
  • Doğru Seçenek A'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş