11. Sınıf Değişen Dünya Dengeleri Karşısında Osmanlı Siyaseti Test 3

Soru 5 / 12
Sorunun Çözümü
  • I. Kırım'a bağımsızlık verilmesi: Kırım, Osmanlı Devleti'ne bağlı bir hanlıktı. Kırım'a bağımsızlık verilmesi, Osmanlı'nın toprak bütünlüğü ve siyasi yapısına doğrudan bir müdahaledir.
  • II. Rus ticaret gemilerinin boğazlardan serbestçe geçmesi: Bu madde, Rusya'ya ticari ve denizcilik alanında bir ayrıcalık tanımaktadır. Ancak Osmanlı Devleti'nin iç yönetimine veya idari işlerine doğrudan bir karışma olarak değerlendirilemez.
  • III. Rusların, Osmanlı yönetimindeki Ortodoksların haklarını koruması: Bir başka devletin, Osmanlı sınırları içindeki kendi tebaası olmayan bir dini grubun haklarını koruma yetkisi alması, Osmanlı'nın iç işlerine (azınlık politikalarına) doğrudan müdahale hakkı tanınması anlamına gelir.
  • IV. Rusların, İstanbul'da devamlı bir elçi bulundurması: Diplomatik temsilcilik bulundurmak normal olsa da, Küçük Kaynarca Antlaşması'nın getirdiği ağır koşullar ve Rusya'nın Ortodoksları koruma hakkı ile birleştiğinde, İstanbul'daki daimi elçilik Rusya'nın Osmanlı iç siyasetini yakından takip etmesi ve müdahale etmesi için bir araç haline gelmiştir.
  • Bu bağlamda, I, III ve IV. maddeler Rusya'nın Osmanlı Devleti'nin iç işlerine karıştığına kanıt olarak gösterilebilir.
  • Doğru Seçenek E'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş