10. sınıf Dünya'nın Yapısı ve Tektonik Oluşumu Test 2

Soru 4 / 9
Sorunun Çözümü
  • Depremlerin temel nedeni, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketidir.
  • Levha hareketleri, Dünya'nın manto katmanındaki konveksiyonel akımlar tarafından sağlanır. Bu akımlar, mantodaki sıcaklık ve yoğunluk farklarından kaynaklanır.
  • Bu konveksiyonel akımlar, levhaları birbirine yaklaştırır, uzaklaştırır veya yanal olarak kaydırır. Bu hareketler fay hatlarında gerilim birikmesine ve ani enerji boşalmasıyla depremlere yol açar.
  • 2020 Elazığ depremi de Türkiye'nin aktif tektonik yapısı içinde, levha hareketlerinin neden olduğu gerilim birikimi sonucu meydana gelmiştir.
  • Diğer seçenekler (dağlık bölge, Batı Anadolu fayı üzerinde olma, kıtasal kabuk üzerinde olma, levhaların ayrıldığı alan) depremin temel nedenini açıklamaz veya coğrafi/tektonik olarak yanlıştır. Elazığ, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alır ve bu fay, levha hareketlerinin bir sonucudur.
  • Doğru Seçenek A'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş