Sorunun Çözümü
- Grafik, mayoz bölünme evrelerindeki bir faktörün değişimini göstermektedir.
- Başlangıçta $2X$ olan değer, İnterfaz S evresinde $4X$'e yükselir. Bu durum, DNA replikasyonunu gösterir.
- Mayoz I sonunda (Sitokinez I sonrası) değer $4X$'ten $2X$'e düşer. Bu, hücrelerin ayrılmasıyla DNA miktarının yarıya inmesini temsil eder.
- Mayoz II sonunda (Sitokinez II sonrası) değer $2X$'ten $X$'e düşer. Bu da hücrelerin tekrar ayrılmasıyla DNA miktarının bir kez daha yarıya inmesini gösterir.
- Bu değişimler ( $2X \to 4X \to 2X \to X$ ) DNA miktarının mayoz bölünme sırasındaki değişimine birebir uymaktadır.
- Kromozom sayısı İnterfaz S evresinde değişmez ($2n$ kalır), Mayoz I sonunda yarıya iner ($n$), Mayoz II sonunda ise yine $n$ kalır. Bu grafikle uyuşmaz.
- Sentrozom sayısı İnterfaz S evresinde 1'den 2'ye çıkar, Mayoz I sonunda her hücrede 1 olur, Mayoz II öncesi tekrar 2'ye çıkar ve Mayoz II sonunda her hücrede 1 olur. Bu grafikle uyuşmaz.
- Bu nedenle, K ile gösterilen yer DNA miktarıdır.
- Doğru Seçenek B'dır.