9. sınıf Yazım Kuralları Test 2

Soru 2 / 8
Sorunun Çözümü

Verilen soruda numaralanmış yerlerdeki yazım yanlışlarını tek tek inceleyelim:

  • I. "istermisin?": Soru eki olan "-mi" her zaman ayrı yazılır. Doğrusu "ister misin?" olmalıdır. Dolayısıyla burada bir yazım yanlışı vardır.
  • II. "hemde": Bağlaç olan "de" her zaman ayrı yazılır. Doğrusu "hem de" olmalıdır. Dolayısıyla burada bir yazım yanlışı vardır.
  • III. "burnun da.": Cümlenin anlamına göre buradaki "da", bulunma hal eki (-da/-de) görevindedir ve "burnunda" şeklinde bitişik yazılmalıdır ("mevsim çiçeklerinin kokularını burnunda hissedeceksin"). Ayrı yazılması yanlıştır.
  • IV. "ıssızlığın sesine kulak kesileceksin": Bu ifadede herhangi bir yazım yanlışı bulunmamaktadır. Kelimeler doğru yazılmış ve deyim doğru kullanılmıştır.
  • V. "göz yaşlarını": "Gözyaşı" kelimesi, anlamca kaynaşmış birleşik bir kelime olduğu için bitişik yazılmalıdır. Doğrusu "gözyaşlarını" olmalıdır. Dolayısıyla burada bir yazım yanlışı vardır.

Bu durumda, yazım yanlışı bulunmayan tek yer IV numaralı kısımdır.

Cevap D seçeneğidir.

🪄 Test ve Çalışma Kağıdı Hazırla

Konunu yaz; MEB uyumlu test ve özetler saniyeler içinde hazırlansın. 🖨️ Ücretsiz PDF indir!

⚡ Hemen Hazırla
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş