Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere "Future Tense" (Will) yapısına göre uygun olan fiil çekimini getiriniz.
I believe people .......... (travel) to other planets in \( 2070 \). 🚀
Çözüm ve Açıklama
Cümlede "I believe" (İnanıyorum ki) ifadesi kullanıldığı için bir gelecek tahmini söz konusudur.
7. sınıf İngilizce müfredatına göre, geleceğe dair tahminlerde ve umutlarda "will" yardımcı fiili kullanılır.
"Will" yardımcı fiilinden sonra ana fiil her zaman yalın (ek almamış) halde gelir.
Doğru Cevap:will travel
Cümlenin anlamı: "İnanıyorum ki insanlar \( 2070 \) yılında diğer gezegenlere seyahat edecekler." ✅
2
Çözümlü Örnek
Kolay Seviye
Verilen cümleyi anlamca olumsuz (negative) yapacak şekilde "won't" kullanarak tamamlayınız.
The weather is very clear and sunny. It .......... (snow) today. ☀️
Çözüm ve Açıklama
Cümlenin ilk kısmında havanın çok açık ve güneşli olduğu belirtilmiştir.
Bu ipucuna dayanarak, kar yağmayacağı tahmininde bulunulur.
"Will" yapısının olumsuz hali "will not" veya yaygın kullanımıyla "won't" şeklindedir.
Doğru Cevap:won't snow
Cümlenin anlamı: "Hava çok açık ve güneşli. Bugün kar yağmayacak." ✅
3
Çözümlü Örnek
Orta Seviye
Aşağıdaki soru cümlesine olumlu bir kısa cevap veriniz.
Will you be a famous doctor in the future? 🩺
Çözüm ve Açıklama
İngilizcede "Will" ile başlayan sorular "Yes/No" sorularıdır.
Soru "you" (sen) öznesine sorulduğu için, cevap verirken "I" (ben) öznesi kullanılır.
Olumlu kısa cevap kalıbı: Yes + Özne + will şeklindedir.
Doğru Cevap:Yes, I will. ✅
4
Çözümlü Örnek
Günlük Hayattan Örnek
Arkadaşınızın elinde çok ağır paketler olduğunu gördünüz. Ona yardım etmek için o anda verdiğiniz kararı hangi cümleyle ifade edersiniz? 🛍️
Çözüm ve Açıklama
Günlük hayatta konuşma anında verilen ani kararlar (spontaneous decisions) için "will" kullanılır.
Yardım etmek fiili "help" olduğu için cümleyi şu şekilde kurarız:
Cümle:"I will help you with those bags."
Burada "will" kullanımı, önceden planlanmış bir eylemi değil, o andaki yardım etme niyetini gösterir. ✅
5
Çözümlü Örnek
Orta Seviye
Aşağıdaki karışık kelimeleri anlamlı ve kurallı bir cümle haline getiriniz.
probably / will / robots / everything / do / future / in / the 🤖
Çözüm ve Açıklama
İngilizce cümle yapısında sıralama: Özne + Yardımcı Fiil + Fiil + Nesne + Zaman şeklindedir.
"Probably" (muhtemelen) zarfı genellikle "will" yardımcı fiilinden hemen sonra gelir.
Doğru Sıralama:Robots will probably do everything in the future.
Anlamı: Gelecekte robotlar muhtemelen her şeyi yapacak. ✅
6
Çözümlü Örnek
Yeni Nesil Soru
Selin'in Hayalleri:
- Üniversiteyi bitirmek.
- Farklı ülkeler görmek.
- İyi bir kariyer yapmak.
Yukarıdaki listeye göre Selin için hangi tahmini yapamayız? 🌍
A) She will graduate from university.
B) She will travel around the world.
C) She will live in a small village and never work.
Çözüm ve Açıklama
Selin'in hayalleri arasında üniversite bitirmek (graduate) ve farklı ülkeler görmek (travel) var.
Bu yüzden A ve B seçenekleri Selin'in hayalleriyle uyumludur.
Ancak C seçeneğinde "Küçük bir köyde yaşayacak ve hiç çalışmayacak" denilmektedir.
Selin "iyi bir kariyer" (good career) istediği için C seçeneği yanlıştır. ✅
7
Çözümlü Örnek
Yeni Nesil Soru
Bir bilim kurgu dergisinde şu başlık yer alıyor: "Life in \( 2100 \)"
Dergideki görsellerde uçan arabalar ve su altında yaşayan insanlar görülüyor. Buna göre aşağıdakilerden hangisi dergideki bir tahmin cümlesi olabilir? 🛸
Çözüm ve Açıklama
Görsellerde uçan arabalar (flying cars) ve su altı yaşamı (underwater life) vurgulanmıştır.
Bu duruma uygun "will" cümlesi şu şekilde olabilir:
"People will drive flying cars and live in underwater cities."
Bu cümle, geleceğe dair teknolojik ve mekansal bir tahmini ifade eder. ✅
8
Çözümlü Örnek
Zor Seviye
Aşağıdaki boşluklara "hope" ve "will" yapılarını kullanarak uygun bir gelecek cümlesi yazınız.
I .......... (hope) I .......... (pass) the English exam next week. 📝
Çözüm ve Açıklama
"Hope" (umut etmek) fiili, geleceğe dair beklentileri ifade ederken kullanılır.
Cümlenin ilk kısmı geniş zaman (Present Simple) ile "I hope" şeklinde kurulur.
Virgülden sonraki veya "that" bağlacından sonraki kısım ise gelecek zaman (will) ile kurulur.
Doğru Cevap:I hope I will pass the English exam next week.
Anlamı: Umarım gelecek haftaki İngilizce sınavını geçerim. ✅
7. Sınıf İngilizce: Will wont Çözümlü Örnekler
Örnek 1:
Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere "Future Tense" (Will) yapısına göre uygun olan fiil çekimini getiriniz.
I believe people .......... (travel) to other planets in \( 2070 \). 🚀
Çözüm:
Cümlede "I believe" (İnanıyorum ki) ifadesi kullanıldığı için bir gelecek tahmini söz konusudur.
7. sınıf İngilizce müfredatına göre, geleceğe dair tahminlerde ve umutlarda "will" yardımcı fiili kullanılır.
"Will" yardımcı fiilinden sonra ana fiil her zaman yalın (ek almamış) halde gelir.
Doğru Cevap:will travel
Cümlenin anlamı: "İnanıyorum ki insanlar \( 2070 \) yılında diğer gezegenlere seyahat edecekler." ✅
Örnek 2:
Verilen cümleyi anlamca olumsuz (negative) yapacak şekilde "won't" kullanarak tamamlayınız.
The weather is very clear and sunny. It .......... (snow) today. ☀️
Çözüm:
Cümlenin ilk kısmında havanın çok açık ve güneşli olduğu belirtilmiştir.
Bu ipucuna dayanarak, kar yağmayacağı tahmininde bulunulur.
"Will" yapısının olumsuz hali "will not" veya yaygın kullanımıyla "won't" şeklindedir.
Doğru Cevap:won't snow
Cümlenin anlamı: "Hava çok açık ve güneşli. Bugün kar yağmayacak." ✅
Örnek 3:
Aşağıdaki soru cümlesine olumlu bir kısa cevap veriniz.
Will you be a famous doctor in the future? 🩺
Çözüm:
İngilizcede "Will" ile başlayan sorular "Yes/No" sorularıdır.
Soru "you" (sen) öznesine sorulduğu için, cevap verirken "I" (ben) öznesi kullanılır.
Olumlu kısa cevap kalıbı: Yes + Özne + will şeklindedir.
Doğru Cevap:Yes, I will. ✅
Örnek 4:
Arkadaşınızın elinde çok ağır paketler olduğunu gördünüz. Ona yardım etmek için o anda verdiğiniz kararı hangi cümleyle ifade edersiniz? 🛍️
Çözüm:
Günlük hayatta konuşma anında verilen ani kararlar (spontaneous decisions) için "will" kullanılır.
Yardım etmek fiili "help" olduğu için cümleyi şu şekilde kurarız:
Cümle:"I will help you with those bags."
Burada "will" kullanımı, önceden planlanmış bir eylemi değil, o andaki yardım etme niyetini gösterir. ✅
Örnek 5:
Aşağıdaki karışık kelimeleri anlamlı ve kurallı bir cümle haline getiriniz.
probably / will / robots / everything / do / future / in / the 🤖
Çözüm:
İngilizce cümle yapısında sıralama: Özne + Yardımcı Fiil + Fiil + Nesne + Zaman şeklindedir.
"Probably" (muhtemelen) zarfı genellikle "will" yardımcı fiilinden hemen sonra gelir.
Doğru Sıralama:Robots will probably do everything in the future.
Anlamı: Gelecekte robotlar muhtemelen her şeyi yapacak. ✅
Örnek 6:
Selin'in Hayalleri:
- Üniversiteyi bitirmek.
- Farklı ülkeler görmek.
- İyi bir kariyer yapmak.
Yukarıdaki listeye göre Selin için hangi tahmini yapamayız? 🌍
A) She will graduate from university.
B) She will travel around the world.
C) She will live in a small village and never work.
Çözüm:
Selin'in hayalleri arasında üniversite bitirmek (graduate) ve farklı ülkeler görmek (travel) var.
Bu yüzden A ve B seçenekleri Selin'in hayalleriyle uyumludur.
Ancak C seçeneğinde "Küçük bir köyde yaşayacak ve hiç çalışmayacak" denilmektedir.
Selin "iyi bir kariyer" (good career) istediği için C seçeneği yanlıştır. ✅
Örnek 7:
Bir bilim kurgu dergisinde şu başlık yer alıyor: "Life in \( 2100 \)"
Dergideki görsellerde uçan arabalar ve su altında yaşayan insanlar görülüyor. Buna göre aşağıdakilerden hangisi dergideki bir tahmin cümlesi olabilir? 🛸
Çözüm:
Görsellerde uçan arabalar (flying cars) ve su altı yaşamı (underwater life) vurgulanmıştır.
Bu duruma uygun "will" cümlesi şu şekilde olabilir:
"People will drive flying cars and live in underwater cities."
Bu cümle, geleceğe dair teknolojik ve mekansal bir tahmini ifade eder. ✅
Örnek 8:
Aşağıdaki boşluklara "hope" ve "will" yapılarını kullanarak uygun bir gelecek cümlesi yazınız.
I .......... (hope) I .......... (pass) the English exam next week. 📝
Çözüm:
"Hope" (umut etmek) fiili, geleceğe dair beklentileri ifade ederken kullanılır.
Cümlenin ilk kısmı geniş zaman (Present Simple) ile "I hope" şeklinde kurulur.
Virgülden sonraki veya "that" bağlacından sonraki kısım ise gelecek zaman (will) ile kurulur.
Doğru Cevap:I hope I will pass the English exam next week.
Anlamı: Umarım gelecek haftaki İngilizce sınavını geçerim. ✅