🎓 6. Sınıf
📚 6. Sınıf Türkçe
💡 6. Sınıf Türkçe: Noktalama işaretleri ve geçiş-bağlantı ifadeleri Çözümlü Örnekler
6. Sınıf Türkçe: Noktalama işaretleri ve geçiş-bağlantı ifadeleri Çözümlü Örnekler
Örnek 1:
Aşağıdaki cümlede yay ayraçla ( ) belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz.
"Pazardan elma ( ) armut ( ) erik ve şeftali aldım ( )"
"Pazardan elma ( ) armut ( ) erik ve şeftali aldım ( )"
Çözüm:
Bu soruda virgülün ve noktanın temel görevlerini hatırlamalıyız:
- Virgül ( , ): Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. Cümlede meyveler sıralandığı için aralara virgül gelmelidir.
- Nokta ( . ): Tamamlanmış cümlenin sonuna konur.
Örnek 2:
Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere anlam akışına göre hangi geçiş ve bağlantı ifadesi gelmelidir?
"Dışarı çıkıp oyun oynamayı çok istiyordu .......... ödevlerini henüz bitirmemişti."
"Dışarı çıkıp oyun oynamayı çok istiyordu .......... ödevlerini henüz bitirmemişti."
Çözüm:
Cümlenin ilk kısmında olumlu bir istekten, ikinci kısmında ise bu isteğe engel olan olumsuz bir durumdan bahsedilmiştir. Düşüncenin yönü değiştiği için olumsuzluk bildiren bir geçiş ifadesi kullanılmalıdır:
- Seçenekler: ama, fakat, ancak, lakin.
- Uygulama: "Dışarı çıkıp oyun oynamayı çok istiyordu ama ödevlerini henüz bitirmemişti."
Örnek 3:
Aşağıdaki cümlede noktalama işaretlerinin kullanımıyla ilgili bir hata yapılmıştır. Hatayı bularak cümleyi düzeltiniz.
"En sevdiğim şehirleri sıralayayım; İstanbul, Ankara ve İzmir."
"En sevdiğim şehirleri sıralayayım; İstanbul, Ankara ve İzmir."
Çözüm:
Cümledeki hatayı şu adımlarla inceleyelim:
- Kural: Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna iki nokta ( : ) konur.
- Hata: Cümlede örnekleme yapılacağı belirtilmiş ancak noktalı virgül ( ; ) kullanılmıştır.
- Düzeltme: "En sevdiğim şehirleri sıralayayım : İstanbul, Ankara ve İzmir."
Örnek 4:
Aşağıdaki cümlelerde geçen "özellikle" ifadesinin cümleye kattığı anlamı açıklayınız.
"Kitap okumayı çok severim özellikle macera romanlarına bayılırım."
"Kitap okumayı çok severim özellikle macera romanlarına bayılırım."
Çözüm:
Bu cümlede "özellikle" ifadesi bir destekleyici ve açıklayıcı geçiş ifadesidir.
- İşlevi: Genel bir durumdan (kitap okumak) bahsedildikten sonra, bu durumun içinden bir tanesini vurgulamak ve dikkat çekmek için kullanılır.
- Anlam: Konuyu özelleştirir ve anlatımı kuvvetlendirir.
Örnek 5:
Aşağıdaki cümlede noktalı virgülün ( ; ) kullanım amacını açıklayınız.
"Pazardan domates, biber, patlıcan; elma, armut, muz aldım."
"Pazardan domates, biber, patlıcan; elma, armut, muz aldım."
Çözüm:
Noktalı virgülün bu cümledeki görevi oldukça spesifiktir:
- Gruplandırma: Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için kullanılır.
- Analiz: Cümlenin ilk kısmında "sebzeler" (domates, biber, patlıcan), ikinci kısmında ise "meyveler" (elma, armut, muz) sıralanmıştır.
- Sonuç: İki farklı grubu birbirinden ayırmak için araya noktalı virgül konulmuştur.
Örnek 6:
Bir metin yazarı, yazdığı paragrafta düşüncenin akışını değiştirmek istemektedir.
Metin: "Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Bilgiye ulaşmak artık saniyeler sürüyor. ( ) teknolojinin bilinçsiz kullanımı sosyal ilişkilerimize zarar verebiliyor."
Boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilemez?
A) Ancak
B) Fakat
C) Üstelik
D) Ne var ki
Metin: "Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Bilgiye ulaşmak artık saniyeler sürüyor. ( ) teknolojinin bilinçsiz kullanımı sosyal ilişkilerimize zarar verebiliyor."
Boş bırakılan yere aşağıdaki ifadelerden hangisi getirilemez?
A) Ancak
B) Fakat
C) Üstelik
D) Ne var ki
Çözüm:
Metni analiz edelim:
- İlk iki cümle teknolojinin olumlu yönlerinden bahsetmektedir.
- Üçüncü cümle ise teknolojinin olumsuz bir yönüne değinmektedir.
- Bu durumda "düşüncenin yönünü değiştiren" bir ifade gereklidir.
- A, B ve D seçenekleri (Ancak, Fakat, Ne var ki) düşüncenin yönünü değiştirir.
- C seçeneği (Üstelik) ise düşünceyi destekleyen, üzerine ekleme yapan bir ifadedir.
Örnek 7:
Arkadaşınıza bir doğum günü mesajı yazıyorsunuz:
"Canım arkadaşım (1) yeni yaşın kutlu olsun (2) Hediyeni beğendin mi (3)"
Numaralanmış yerlere gelmesi gereken noktalama işaretlerini günlük hayat yazım kurallarına göre belirleyiniz.
"Canım arkadaşım (1) yeni yaşın kutlu olsun (2) Hediyeni beğendin mi (3)"
Numaralanmış yerlere gelmesi gereken noktalama işaretlerini günlük hayat yazım kurallarına göre belirleyiniz.
Çözüm:
Günlük hayatta hitap ve duygu bildiren cümlelerde şu kurallar geçerlidir:
- (1) Numaralı Yer: Hitaplardan sonra virgül konur. ( , )
- (2) Numaralı Yer: İyi dilek ve kutlama bildiren, tamamlanmış cümlenin sonuna nokta konur. ( . )
- (3) Numaralı Yer: Soru anlamı taşıyan cümlenin sonuna soru işareti konur. ( ? )
Örnek 8:
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti ( ' ) yanlış kullanılmıştır?
A) İstanbul'un trafiği çok yoğun.
B) 23 Nisan'da tören yapılacak.
C) Türkler'in tarihi çok eskiye dayanır.
D) TDK'nin sitesine baktın mı?
A) İstanbul'un trafiği çok yoğun.
B) 23 Nisan'da tören yapılacak.
C) Türkler'in tarihi çok eskiye dayanır.
D) TDK'nin sitesine baktın mı?
Çözüm:
Kesme işaretinin kullanımıyla ilgili kritik kuralı hatırlayalım:
- Kural: Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
- İstisna: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ( -lar / -ler ) ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
- Analiz: C seçeneğinde "Türk" özel adına gelen "-ler" çokluk eki ayrılmamalıdır. Doğru yazım "Türklerin" şeklinde olmalıdır.
Daha Fazla Soru ve İçerik İçin QR Kodu Okutun
https://www.eokultv.com/atolye/6-sinif-turkce-noktalama-isaretleri-ve-gecis-baglanti-ifadeleri/sorular