Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar Soruları ve Çözümleri 10. Sınıf


Kategoriler: 10. sınıf Kimya, Kimya, Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar

10. sınıf kimya dersinin ilk ünitesi Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar konudur. Bu ünite toplam 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla Kimyanın Temel Kanunları, Mol Kavramı, Kimyasal Tepkimeler ve Denklemler ve Kimyasal Tepkimelerde Hesaplamalar konularıdır. Bu yazımızda her bölüm için ayrı ayrı hazırlanmış çözümlü sorular bulunmaktadır. Dilerseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayarak konu anlatımlarını da görebilirsiniz.

Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar Konu Anlatımları

KİMYANIN TEMEL KANUNLARI ÇÖZÜMLÜ SORULAR

MOL KAVRAMI ÇÖZÜMLÜ SORULAR

KİMYASAL TEPKİMELER VE DENKLEMLER ÇÖZÜMLÜ SORULAR

KİMYASAL TEPKİMELERDE HESAPLAMALAR ÇÖZÜMLÜ SORULAR



] }

Kütlenin Korunumu Yasası: 1774' te Antoine Lavoisier, yaptığı deneyler sonucunda kütlenin korunumu yasasını açıklamıştır. Lavoisier, kalay metalini hava dolu cam fanusa koymuş ve toplam ağırlığı belirlemiştir. Cam fanusu ısıtmış ve içindeki kalayın beyaz bir toza dönüştüğünü yani hava ile tepkimeye girdiğini farketmiştir. Deney sonunda kabı tekrar tartmış ve kütlenin deneyden önceki ile aynı olduğunu farketmiştir. Bunun sonucunda Lavoisier, "kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı, tepkime sonucu oluşan maddelerin kütleleri toplamına eşittir," şeklinde kütlenin korunumu yasasını açıklamıştır.

Sabit Oranlar Yasası: 1799'da Joseph Proust yaptığı deneyler sonucunda sabit oranlar yasasını açıklamıştır. Bu yasaya, göre bir bileşiği oluşturan elementler daima belirli bir oranda birleşirler.

Katlı Oranlar Yasası: 1805 yılında John Dalton tarafından açıklanmıştır. Bu yasaya göre, iki farklı element arasında birden fazla bileşik oluşuyorsa elementlerden birinin sabit oranına karşılık değerinin katlı bir oranı vardır. Örneğin, C2H4 ve C2H6 molekülleri arasındaki katlı oran için C'ler eşit olduğundan H'lerin oranına bakılır.

Not: Katlı oranlar yasası aşağıdaki durumlarda kartlı oranlar yasası uygulanmaz.
1. Bileşiklerin basit formülleri aynı ise veya oran 1 ise katlı oranlar yasası uygulanmaz.
C2H4 ve C3H6 bileşiklerinin basit formülleri aynıdır, yani CH2'dir. Dolayısıyla C2H4 ve C3H6 bileşikleri arasında katlı oran yoktur.
2. Bileşikler farklı türde atom veya atomlar içeriyorsa katlı oranlar yasası uygulanmaz.
NO2 ve NH3 bileşikleri arasında farklı atom türleri olduğundan katlı oranlar yasası uygulanmaz.
3. Bileşiklerde 2 türden fazla element varsa katlı oranlar yasası uygulanmaz.
H2SO3 ve H2SO4 bileşikleri arasında katlı oran yoktur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar