Maydanozun Faydaları Nelerdir?

Maydanozun Faydaları Nelerdir?

Kategoriler: Haberler

Yemeklere katılabilen ve çiğ olarak da tüketilebilen bir besin olan maydanoz, vitamin bakımından oldukça zengindir. Bir demet maydanozun içerisinde bulunan yaklaşık olarak 80 mg C vitamini, yetişkin bir insanın ortalama günlük vitamin ihtiyacını barındırmaktadır. Her gün olmasa da belirli aralıklarda tüketilmesi, sağlık açısından oldukça faydalı olmaktadır.

Maydanozun Besin Değeri

Maydanozun içeriğinde klorofil, flavanoid, demir, A, C VE K vitaminleri yer almaktadır. Yüksek ölçüde potasym ve kalsiyum da içermesi bakımından, sağlık açısından besin değeri yüksek bir yiyecektir. İnanılmaz derecede A vitamini deposu barındıran maydanoz, sindirim sistemine büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. Yapraklı ve yeşil bitkilerde bulunan bir madde olan klorofil bakımından zengin bir besin olan maydanozun, bu sayede sindirim sisteminde yatıştırıcı etki yaptığı ve ağız kokusunu önlediği söylenmektedir.

Maydanozun Sağlık Üzerindeki Olumlu Etkileri

Besin değeri açısından oldukça zengin bir besin olan maydanozun faydaları nelerdir diye sorarsak, ilk başta bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylemek gerekmektedir. Maydanoz, metabolizmayı hastalıklara karşı dirençli hale getirerek, insanların sağlığına olumlu etkilerde bulunmaktadır. İnsan vücudunda bol sayıda bulunan amino asitler, zamanla damar ve kalp sağlığını tehdit edebilmektedir. Maydanozun içeriğinde bulunan folatlar, bu amino asitleri zararsız hale getirebildiğinden, kalp sağlının korunmasına da yardımcı olabilmektedir.

Maydanoz düzenli olarak tüketildiği takdirde; cilt, meme, sindirim sistemi ve prostat kanseri gibi kanserlere yakalanma tehlikesini azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan esasnsiyel yağlar, ciltte kalıcı iltihapların iyileşmesinde yardımcı olabilmektedir. Dolayısıyla, iltihap kaynaklı hastalıklara karşı da bağışıklık sistemini güçlendirebilmektedir. Ayrıca astım hastalığına da iyi geldiği söylenen maydanoz, kalp krizi ve felç riskini de en aza indirmektedir. Asitlerin seviyesini dengeleyen bir besin olduğu için, amino asitlerin damar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri engellemiş olmaktadır. Büyük ölçüde Beta Karoten içermesi sebebiyle de, kılcal damarlar açısından faydalı bir besindir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar